Een dag in Lukumbi

Vandaag ging ik, Kristi, samen met Jessie, Isaac en James naar het dorp. We begonnen bij het kantoortje en verdeelden vervolgens de taken. Jessie en Isaac gingen naar de basisschool en middelbare school om relevante informatie op te halen voor het kindsponsoringsprogramma. James en ik gingen op pad naar vier families om de familie- en kinddossiers in te vullen. Met deze dossiers leren we de families beter kennen en krijgen we een beter beeld van wat er speelt in de gemeenschap. Vanuit deze familiedossiers kunnen we op den duur ook kinderen selecteren voor het sponsorprogramma.

De families van Lukumbi
De meeste families hebben meer dan vier kinderen en wonen in een huis van één tot drie kamers, vaak zonder elektriciteit. Sommige gezinnen gebruiken kleine oplaadbare zonnebatterijen. Een stabiel inkomen hebben ze niet en spaargeld weinig tot niet. Ze leven per dag van het geld wat ze verdienen.

 De meeste moeders zijn boerin en verkopen hun gewassen. Na het oogstseizoen hebben ze geen inkomen meer. Tenzij ze de zaden weten te verkopen. Sommige vrouwen hebben een kleine onderneming, zoals manden vlechten, pancakes verkopen of het fokken en doorverkopen van varkens of kuikens. Dit brengt extra geld op, maar deze ondernemingen zijn nog steeds enorm kwetsbaar en bieden nog niet voldoende financiële stabiliteit. Gezondheidsproblemen zijn er ook. Zo komt malaria veel voor en is daar vaak geen betaalbare medicatie voor. Ook voor andere infectieziekten is medicatie schaars en vaak onbetaalbaar.

Een greep uit de verhalen
Zo bezochten we Mama Linda en haar gezin. In Oeganda worden de vrouwen aangesproken met de naam van hun eerstgeboren kind. Mama Linda’s eigen naam is Barbra. Barbra zorgt voor de zes kinderen van haar man. Haar man heeft zijn vorige vrouw weggestuurd omdat hij vond dat zij geen goede vrouw voor hem was. Hij heeft Barbra in huis gehaald om voor hem en de zes kinderen te zorgen. Barbra is boerin en verbouwt hun eten op het land achter het huis. Haar man is soldaat en verdient daarmee een relatief stabiel inkomen. Hierdoor hebben ze ook de ruimte om elke maand wat geld te sparen. 

Aan de andere kant van het dorp bezochten we Mama Francis, ofwel Joyce. Joyce woont samen met haar man en drie kinderen in een bakstenen huis met een golfplaten dak, een vloer van aangestampte aarde en twee kamers. Een woonkamer en een slaapkamer. Elektriciteit krijgen ze via een kleine zonnebatterij. Ook Joyce is boerin en onderhoudt haar gezin met de opbrengst van het land. Haar man lijdt aan zware migraine en is de afgelopen tijd niet in staat geweest om te werken. De last van het huishouden, de druk om voedsel op tafel te krijgen en geld te verdienen ligt volledig op de schouders van Joyce. Een andere keuze heeft ze niet. Terwijl Joyce zelf ook gezondheidsproblemen heeft. Ze is namelijk gediagnosticeerd met HIV en heeft medicatie gekregen die ze haar leven lang moet slikken. Daarnaast heeft ze last van eczeem en kan ze geen betaalbare medicatie of zalf vinden die haar klachten kunnen verlichten. Dit alles maakt dat het voor Mama Francis een zware taak is om haar gezin te onderhouden en om de kinderen naar school te kunnen sturen.

Het onderwijs in Oeganda
Wettelijk gezien is in Oeganda het basisonderwijs gratis op overheidsscholen. In de praktijk zien we dat de scholen toch lesgeld vragen. Daar valt onder andere de lunch, het onderhoud van de school en de salarissen van de leraren onder. Ook moet elk kind eigen schoolspullen, uniform, sportkleding en wc-papier meenemen. De kosten voor een gezin van gemiddeld vier kinderen loopt met dit alles dus flink op. Op overheidsscholen is de kwaliteit van het onderwijs ook slecht. Omdat de leraren op overheidsscholen onderbetaald krijgen, zijn ze vaak niet gemotiveerd om hun werk goed te doen of komen ze gewoonweg niet opdagen. Op privéscholen is het onderwijs relatief goed, maar dit kost nog meer geld omdat de overheid geen subsidie biedt. Voor de ouders in Lukumbi is dit al helemaal niet te betalen. Dit is dus precies waarom het kindsponsoringsprogramma nodig is!

De toekomst
Alle families zijn zó gastvrij en open. Ik vind het heel bijzonder dat ik de families beter mag leren kennen. Door deze huisbezoeken en gesprekken kunnen we op de lange termijn daadwerkelijk effectieve en duurzame impact maken in de levens van deze families. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over het kindsponsoringsprogramma. Binnenkort meer!

Draag je bij aan de toekomst van Lukumbi? Klik op de knop en geef!